Printer Friendly Version 20.12.2023. – Ambasador Jović na Konferenciji "Evropa na Balkanu: Zajednička budućnost" @ 21 December 2023 02:48 PM

U društvu zamenice ministra za regionalni razvoj, Angeline Todorove Boneve, ambasador Jović učestvovao je 20.12. na Konferenciji "Evropa na Balkanu: Zajednička budućnost". Sam događaj je realizovan u organizaciji Bugarske telegrafske agencije (BTA) i uz podršku Evropske komisije. Na skupu su razmotrene brojne teme u vezi sa regionalnom saradnjom, kao i ulogom i modalitetima daljeg, jačeg i kvalitetnijeg angažovanja i prisustva EU na Balkanu.

U svom obraćanju prisutnima, ambasador Jović naglasio je neophodnost daljeg razvoja putne i druge infrastrukture, kako bi se građanima regiona omogućio ne samo bolji život nego i mogućnost putovanja i upoznavanja, kao preduslova razbijanja određenih predrasuda i stvaranja osnove za dalji ubrzani razvoj svake balkanske države pojedinačno.

U tom smislu, ambasador je posebno istakao negativne efekte demografskog pada i depopulacije Balkana, te važnost održanja političke i ekonomske stabilnosti i maksimalne bezbednosti celog regiona, kao preduslova zadržavanja mladih ljudi i vraćanja demografske skale na pozitivan nivo.

Na skupu su učešće uzeli i ambasadori Republike Bugarske u Rumuniji i Severnoj Makedoniji, kao i brojni visoki funkcioneri nekoliko ministarstava Republike Bugarske.