Printer Friendly Version 20.12.2023. – Амбасадор Јовић на Конференцији "Европа на Балкану: Заједничка будућност" @ 21 December 2023 02:47 PM

У друштву заменице министра за регионални развој, Ангелине Тодорове Боневе, амбасадор Јовић учествовао је 20.12. на Конференцији "Европа на Балкану: Заједничка будућност". Сам догађај је реализован у организацији Бугарске телеграфске агенције (БТА) и уз подршку Европске комисије. На скупу су размотрене бројне теме у вези са регионалном сарадњом, као и улогом и модалитетима даљег, јачег и квалитетнијег ангажовања и присуства ЕУ на Балкану.

У свом обраћању присутнима, амбасадор Јовић нагласио је неопходност даљег развоја путне и друге инфраструктуре, како би се грађанима региона омогућио не само бољи живот него и могућност путовања и упознавања, као предуслова разбијања одређених предрасуда и стварања основе за даљи убрзани развој сваке балканске државе појединачно.

У том смислу, амбасадор је посебно истакао негативне ефекте демографског пада и депопулације Балкана, те важност одржања политичке и економске стабилности и максималне безбедности целог региона, као предуслова задржавања младих људи и враћања демографске скале на позитиван ниво.

На скупу су учешће узели и амбасадори Републике Бугарске у Румунији и Северној Македонији, као и бројни високи функционери неколико министарстава Републике Бугарске.