Printer Friendly Version 29.10.2023. – Ambasador Jović i ove godine prisustvovao tradicionalnom presvlačenju moštiju Sv. kralja Milutina @ 30 October 2023 09:26 AM

I ove godine u sofijskoj crkvi Svete Nedelje, tradicionalno su presvučene mošti Sv. kralja Milutina, koje su na prostoru grada Sofije već više od 550 godina. Telo srpskog kralja je iz manastira Banjska, oko 1460. godine preneto najpre u Trepču a zatim i u Sofiju, kako bi se sprečilo da bude i fizički ugroženo, pred naletom vojske Otomanske imperije.

U organizaciji Ambasade Srbije i sofijske Svete Mitropolije, na čelu sa sofijskim vikarnim i belogradčiškim episkopom, Polikarpom, kao i u protekle tri godine, nakon presvlačenja je upriličena i litija sa moštima Sv. kralja Milutina, koja je prošla centralnim ulicama Sofije. Pored brojnih vernika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Bugarske, događaju su prisustvovala i deca iz Ansambla "Babušnica" iz Babušnice. Prošlogodišnja odežda odneta je u crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikućama na Kosmaju.