Printer Friendly Version 29.10.2023. – Амбасадор Јовић и ове године присуствовао традиционалном пресвлачењу моштију Св. краља Милутина @ 30 October 2023 09:25 AM

И ове године у софијској цркви Свете Недеље, традиционално су пресвучене мошти Св. краља Милутина, које су на простору града Софије већ више од 550 година. Тело српског краља је из манастира Бањска, око 1460. године пренето најпре у Трепчу а затим и у Софију, како би се спречило да будe и физички угроженo, пред налетом војске Отоманске империје.

У организацији Амбасаде Србије и софијске Свете Митрополије, на челу са софијским викарним и белоградчишким епископом, Поликарпом, као и у протекле три године, након пресвлачења је уприличена и литија са моштима Св. краља Милутина, која је прошла централним улицама Софије. Поред бројних верника из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Бугарске, догађају су присуствовала и деца из Ансамбла "Бабушница" из Бабушнице. Прошлогодишња одежда однета је у цркву Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама на Космају.