Printer Friendly Version 09.10.2023 - Ambasador Ž. Jović prisustvovao otvaranju izložbe „Trebenište“ @ 12 October 2023 01:45 PM

Ambasador Željko Jović prisustvovao je ceremoniji otvaranja izložbe „Trebenište“, koja je u Nacionalnom arheološkom muzeju u Sofiji održana 09.10.2023. godine, povodom obeležavanja 105 godišnjice „Nekropolja“.
Na realizaciji navedene izložbe, koja je prošle godine održana u RSM, a koja će sledeće godine biti u R. Srbiji, aktivno su učestvovali predstavnici Nacionalnog muzeja R. Srbije, Arheološkog muzeja RSM i Nacionalnog arheološkog instituta i muzeja R. Bugarske. Tri strane su potpisale Ugovor o iznajmljivanju eksponata, koji se na izložbama koriste kako bi se pružila mogućnost da se građani u svojoj državi upoznaju da izuzetnim istorijskim kulturnim vrednostima.

Izložbu su otvorili zamenica PR RB, Ilijana Jotova, i direktor Nacionalnog arheološkog instituta i muzeja R. Bugarske, Hristo Popov, a gostima su se obratili, ministar kulture R. Bugarske, Krstju Krstev, predsednik bugarske akademije nauka, Julijan Revalski, zamenik ministarke kulture RSM, Daim Luči, državni sekretar Ministarstva kulture R. Srbije, Miodrag Ivanović, direktorka Nacionalnog muzeja R. Srbije, Bojana B. Brešković i direktorka Arheološkog muzeja u Skoplju, Slavica Babamova.

U svom obraćanju, I. Jotova se zahvalila naučnicima i muzejskim stručnjacima na trudu i posvećenosti u cilju realizacije navedene izložbe, te istakla da je ista dokaz kako se putem nauke grade dobrosusedski odnosi, a koji se ostavljaju budućim generacijama, dodavši da su „svetu potrebne lekcije prošlosti da bi znali kako da grade budućnost“.

Događaju su prisustvovali članovi delegacija RSM i R. Srbije, brojni predstavnici iz akreditovanih DKP u Bugarskoj, predstavnici naučnih institucija RB, a ispred Ambasade R. Srbije u Sofiji skupu su prisustvovali ambasador, Ž. Jović i prvi savetnik M. Sekulić.