Printer Friendly Version 21.09.2023 - U Ambasadi R. Srbije u Sofiji održana turistička prezentacija potencijala istočne Srbije @ 21 September 2023 11:08 AM

Dana 20. septembra  2023. godine, u organizaciji Ambasade R. Srbije, Regionalne  agencije za razvoj istočne Srbije - RARIS iz Zaječara i Klastera ruralnog turizma „Čarolija istoka“, održana je prezentacija turističke ponude i potencijala istočne Srbije.


Prezentaciji, koja je održana u prostorijama Ambasade R. Srbije u Sofiji, osim  predstavnika turističkih agencija iz R. Bugarske, prisustvovao je i direktor Agencije za promociju malih i srednjih preduzeća RB (BSMEPA), Bojko Takov. Takođe, događaju su prisustvovali i brojni mediji, između ostalih i Bugarska nacionalna televizija (BNT), koja je u večernjem izdanju dnevnika objavila reportažu o turističkoj ponudi istočne Srbije.

Događaj je otvorio ambasador Ž. Jović, te istakao da je turizam veoma važan faktor u međunarodnim odnosima, posebno kada su u pitanju susedne zemlje, R. Srbija i R. Bugarska. S tim u vezi, dodao je da veliki broj bugarskih turista posećuje Srbiju i obrnuto, te da je to najbolji način da se „dva naroda još bolje upoznaju“. Amb. Jović je dodao da se očekuje da će do 2025. godine biti otvoren još jedan granični prelaz (Kadibogaz, prolaz između Belogradčika i Knjaževca), što će doprineti razvoju turističkog i ekonomskog potencijala za pogranične krajeve.

Nakon prezentacije turistička ponuda istočne Srbije, odnosno opština: Majdanpek, Kladovo, Negotin, Sokobanja, Knjaževac, Boljevac i gradova Bor i Zaječar, nakon čega je održan niz bilateralnih sastanaka predstavnika turističke privrede istočne Srbije i turističkih agencija iz Bugarske na kojima se razgovaralo o budućoj saradnji.