Printer Friendly Version 20.09.2023 - У Амбасади Р. Србије у Софији одржана туристичка презентација потенцијала источне Србије @ 21 September 2023 11:05 AM

Дана 20. септембра  2023. године, у организацији Амбасаде Р. Србије, Регионалне  агенције за развој источне Србије - РАРИС из Зајечара и Кластера руралног туризма „Чаролија истока“, одржана је презентација туристичке понуде и потенцијала источне Србије.


Презентацији, која је одржана у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији, осим  представника туристичких агенција из Р. Бугарске, присуствовао је и директор Агенције за промоцију малих и средњих предузећа РБ (БСМЕПА), Бојко Таков. Такође, догађају су присуствовали и бројни медији, између осталих и Бугарска национална телевизија (БНТ), која је у вечерњем издању дневника објавила репортажу о туристичкој понуди источне Србије.

Догађај је отворио амбасадор Ж. Јовић, те истакао да је туризам веома важан фактор у међународним односима, посебно када су у питању суседне земље, Р. Србија и Р. Бугарска. С тим у вези, додао је да велики број бугарских туриста посећује Србију и обрнуто, те да је то најбољи начин да се „два народа још боље упознају“. Амб. Јовић је додао да се очекује да ће до 2025. године бити отворен још један гранични прелаз (Кадибогаз, пролаз између Белоградчика и Књажевца), што ће допринети развоју туристичког и економског потенцијала за пограничне крајеве.

Током презентације, представљена је туристичка понуда источне Србије, односно општина: Мајданпек, Кладово, Неготин, Сокобања, Књажевац, Бољевац и градова Бор и Зајечар. Након презентације, одржан је и низ билатералних састанака представника туристичке привреде источне Србије и туристичких агенција из Бугарске на којима се разговарало о будућој сарадњи.