Printer Friendly Version Ambasador Ž. Jović prisustvovao bojevom gađanju „Šabla-2023“ u Bugarskoj @ 12 June 2023 01:20 PM

Dana 08. juna 2023. godine, ambasador Republike Srbije u Bugarskoj Ž. Jović i izaslanik odbrane Republike Srbije u Bugarskoj Ž. Simić, prisustvovali su ovogodišnjem bojevom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu „Šabla“ u Republici Bugarskoj „Šabla-2023“, a koju su nakon izvršenih obuka izveli pripadnici Vojske Srbije i Bugarske armije.
Zvaničnu delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je prisustvovala događaju, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Nemanja Starović.

Pokaznom bojevom gađanju prethodile su pripreme borbenih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na poligonu "Šabla" i pripadnika avijacijskih jedinica na aerodromu "Balčik", sa ciljem unapređenje ukupne sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO za zaštitu vazdušnog prostora R. Srbije i prilika za pripadnike ovih jedinica da se u praksi upoznaju sa mogućnostima sredstava vojne tehnike iz naoružanja Vojske Srbije. Gađanja ciljeva realizovano je iz raketnih sistema „Neva“ i „Kub“, kao i sa borbenim helikopterima Mi-17 i Mi-24, i borbenim avionima „Mig 29“, iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Uspešno gađanje ciljeva pripadnicima srpske i bugarke vojske, čestitali su načelnik odbrane Bugarske armije, admiral Emil Eftimov, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Nemanja Starović i pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić i ambasador R. Srbije u R. Bugarskoj, Željko Jović.