Printer Friendly Version Амбасадор Ж. Јовић присуствовао бојевом гађању „Шабла-2023“ у Бугарској @ 12 June 2023 01:19 PM

Дана 08. јуна 2023. године, амбасадор Републике Србије у Бугарској Ж. Јовић и изасланик одбране Републике Србије у Бугарској Ж. Симић, присуствовали су овогодишњем бојевом гађању циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској „Шабла-2023“, а коју су након извршених обука извели припадници Војске Србије и Бугарске армије.

Званичну делегацију Министарства одбране и Војске Србије, која је присуствовала догађају, предводио је државни секретар у Министарству одбране, Немања Старовић.

Показном бојевом гађању претходиле су припреме борбених јединица за противваздухопловна дејства на полигону "Шабла" и припадника авијацијских јединица на аеродрому "Балчик", са циљем унапређење укупне способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за заштиту ваздушног простора Р. Србије и прилика за припаднике ових јединица да се у пракси упознају са могућностима средстава војне технике из наоружања Војске Србије. Гађања циљева реализовано је из ракетних система „Нева“ и „Куб“, као и са борбеним хеликоптерима Ми-17 и Ми-24, и борбеним авионима „Миг 29“, из састава Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије.

Успешно гађање циљева припадницима српске и бугарке војске, честитали су начелник одбране Бугарске армије, адмирал Емил Ефтимов, државни секретар у Министарству одбране, Немања Старовић и помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић и амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској, Жељко Јовић.