Printer Friendly Version U Sofiji održan 68. sastanak Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije (UNWTO) @ 6 June 2023 09:10 AM

Na 68. sastanku Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije (UNWTO) koji je  održan u Sofiji, ispred Republike Srbije, kao stalne članice, prisustvovao je ministar turizma i omladine, Husein Memić.

Tokom sastanka predstavljeni su rezultati dinamike rasta međunarodnih prihoda i dolazaka turista za zemlje članice, i to u prvom kvartalu ove godine u odnosu na period pre pandemije, gde se R. Srbija nalazi u samom vrhu u Evropi. Srbija se u prvom kvartalu ove godine nalazi na drugom mestu u Evropi po rastu međunarodnih prihoda od turizma, a na trećem mestu u pogledu dinamike rasta dolazaka stranih turista, u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije, Zurab Pololikašvili, je  izrazio očekivanje da će se evropski turizam do kraja godine vratiti na prepandemijski nivo i da ovo vreme treba iskoristiti za transformaciju, sektora u pravcu jačanja ljudskih resursa i novih investicija.

Na sastanku, na kome su učestvovali predstavnici 40 zemalja, diskutovano je o trenutnom stanju u turizmu, sa posebnim fokusom na dalji razvoj obrazovanja, ljudskog kapitala, investicija i održivosti.