Printer Friendly Version У Софији одржан 68. састанак Комисије за Европу Светске туристичке организације (UNWTO) @ 6 June 2023 09:09 AM

На 68. састанку Комисије за Европу Светске туристичке организације (UNWTO) који је  одржан у Софији, испред Републике Србије, као сталне чланице, присуствовао је министар туризма и омладине, Хусеин Мемић.

Током састанка представљени су резултати динамике раста међународних прихода и долазака туриста за земље чланице, и то у првом кварталу ове године у односу на период пре пандемије, где се Р. Србија налази у самом врху у Европи. Србија се у првом кварталу ове године налази на другом месту у Европи по расту међународних прихода од туризма, а на трећем месту у погледу динамике раста долазака страних туриста, у односу на први квартал 2019. године.

Генерални секретар Светске туристичке организације, Зураб Пололикашвили, је  изразио очекивање да ће се европски туризам до краја године вратити на препандемијски ниво и да ово време треба искористити за трансформацију, сектора у правцу јачања људских ресурса и нових инвестиција.

На састанку, на коме су учествовали представници 40 земаља, дискутовано је о тренутном стању у туризму, са посебним фокусом на даљи развој образовања, људског капитала, инвестиција и одрживости.