Printer Friendly Version Otvaranje počasnog konzulata R. Srbije u Blagojevgradu @ 22 May 2023 01:19 PM

Dana 19. maja 2023. godine, u prisustvu predstavnika Ministarstva spoljnih poslova R. Srbije i R. Bugarske i drugih bugarskih institucija, predsednika opštiskog saveta Blagojevgrada, R. Taskova, predstavnika BPC, počasnih konzula akreditovanih u Bugarskoj, kao i velikog broja žitelja navedenog grada, svečano je otvoren počasni Konzulat R. Srbije, kojim će rukovoditi počasni konzul, gospodin Mitko Solakov.


Konzulat su zvanično otvorili ambasador Željko Jović. gradonačelnik Blagojevgrada, Ilko Stojanov i počasni konzul, M. Solakov. U svom obraćanju, ambasador Jović je istakao veliko zadovoljstvo zbog ovog čina, dodavši da je počasni konzulat otvoren zahvaljujući zajedničkom angažovanju obe strane, i da je upravo i to dokaz čvrstog opredeljenja dve države da nastave u istom pravcu, da još više prodube svoje veze, pospeše saradnju i zajedničkim naporima doprinesu stvaranju stabilnog, bezbednog i ekonomski prosperitetnog regiona. Ocenio je da će upravo rad i posvećeni angažman počasnog konzula doprineti razvoju i jačanju saradnje pre svega u oblasti kulture, ekonomije i turizma.

Pored navedenog, ambasador je prisutnima preneo očekivanje da će prostorije konzulata biti dostupne svima, ne samo prijateljima iz sveta politike i biznisa, nego i običnim ljudima. Nakon svečanog otvaranja, priređen je prigodan kulturno umetnički program folklornog ansambla Pirin.