Printer Friendly Version 20.03.2023 – Ambasador Jović i ministar energetike RB, R. Hristov, obišli radove na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska- Srbija (IBS) @ 22 March 2023 12:45 PM

Dana 20.03. o.g, u blizini mesta Dobroslavci, R. Bugarska, izvršena je inspekcija radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija (IBS), koju je predvodio ministar energetike RB, R. Hristov, a kojoj je prisustvovao i ambasador Ž. Jović.

Obilasku radova, sa bugarske strane prisustvovali su izvršni direktor „Bulgartransgaza“,  V. Malinov, načelnica kabineta za politička pitanja u Min. energetike RB, LJ. Gančeva, generalni menadžer i član Nadzornog saveta kompanije  „Glavbolgarstroj Holding AD”, K. Pešov, izvršni direktor kompanije „Glavbolgarstroj Interational AD“, K. Kisev, dok su sa srpske strane prisustvovali, viši savetnik u Ministarstvu Rudarstva i Energetike R. Srbije, T. Radukić, rukovodilac projekta izgradnje interkonektora IBS pri Ministarstvu rudarstva i energetike R. Srbije, A. Marčetić, i predstavnica kompanije „Srbijagas“, LJ. Topalović.

Ministar energetike RB, V. Malinov i izvršni direktor kompanije „Glavbolgarstroj“, K. Kisev, upoznali su prisutne sa napretkom građevinskih radova na bugarskoj deonici izgradnje IBS. Prema njihovim rečima, radovi se odvijaju dinamikom bržom od planirane, te se završetak projekta očekuje pre oktobra 2023. godine, (kompletno postavljanje cevi i testiranje planirano je da se realizuje tokom jula i avgusta meseca o.g.)

V. Malinov istakao je značaj izgradnje IBS u cilju postizanje energetske diversifikacije, povećanja energetske sigurnosti i razvoja tržišta dveju zemalja i značaj gasnog interkonektora koji će omogućiti dopremanje gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i povezivanje Srbije sa TAP-om i TANAP-om.