Printer Friendly Version 20.03.2023 – Амбасадор Јовић и министар енергетике РБ, Р. Христов, обишли радове на изградњи гасног интерконектора Бугарска- Србија (ИБС) @ 22 March 2023 12:41 PM

Дана 20.03. о.г, у близини места Доброславци, Р. Бугарска, извршена је инспекција радова на изградњи гасног интерконектора Бугарска-Србија (ИБС), коју је предводио министар енергетике РБ, Р. Христов, а којој је присуствовао и амбасадор Ж. Јовић.


Обиласку радова, са бугарске стране присуствовали су извршни директор „Булгартрансгаза“,  В. Малинов, начелница кабинета за политичка питања у Мин. енергетике РБ, Љ. Ганчева, генерални менаџер и члан Надзорног савета компаније  „Главболгарстрој Холдинг АД”, К. Пешов, извршни директор компаније „Главболгарстрој Interational АД“, К. Кисев, док су са српске стране присуствовали, виши саветник у Министарству Рударства и Енергетике Р. Србије, Т. Радукић, руководилац пројекта изградње интерконектора ИБС при Министарству рударства и енергетике Р. Србије, А. Марчетић, и представница компаније „Србијагас“, Љ. Топаловић.

Министар енергетике РБ, В. Малинов и извршни директор компаније „Главболгарстрој“, К. Кисев, упознали су присутне са напретком грађевинских радова на бугарској деоници изградње ИБС. Према њиховим речима, радови се одвијају динамиком бржом од планиране, те се завршетак пројекта очекује пре октобра 2023. године, (комплетно постављање цеви и тестирање планирано је да се реализује током јула и августа месеца о.г.)

В. Малинов истакао је значај изградње ИБС у циљу постизање енергетске диверсификације, повећања енергетске сигурности и развоја тржишта двеју земаља и значај гасног интерконектора који ће омогућити допремање гаса из Азербејџана и Каспијског региона и повезивање Србије са ТАП-ом и ТАНАП-ом.