Printer Friendly Version 22.02.2023 - Ambasador Željko Jović prisustvovao Međunarodnom sajmu poljoprivrede AGRA u Plovdivu @ 23 February 2023 02:10 PM

U periodu od 21.02. do 25.02. o.g., u Plovdivu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva R. Bugarske, održava se Međunarodni sajam poljoprivrede „AGRA 2023“, koji je svečano otvorio ministar poljoprivrede RB, Javor Gečev. Ceremoniji otvaranja sajma, prisustvovali su brojni predstavnici iz akreditovanih diplomatskih predstavništva u Bugarskoj, kao i članovi delegacija zemalja koje su ovom prilikom izlagali proizvode svojih zemalja, a ispred Ambasade R. Srbije, događaju je prisustvovao amb. Ž. Jović.


Na sajmu je 600 izlagača iz 25 zemalja predstavilo najnovija dostignuća iz oblasti poljoprivredne proizvodnje (uključujući naučne pristupe, praksu, tehnologije, tehnike, inovacije i dr.), opreme i prehrambenih proizvoda, a uporedno su bili izloženi i proizvodi vinogradarstva i vinarstva. Posebna pažnja posvećena je savremenim tehnologijama u poljoprivredi, odnosno trendovima automatizacije i digitalizacije.

Amb. Jović je u društvu počasnog konzula R. Srbije u R. Bugarskoj, A. Solakove, posetio štandove srpskih kompanija „Metal Inženjering“ (proizvodnja opreme za preradu zamrznutog voća i povrća i za hemijsku industriju) iz Ivanjice, i „Elixir Zorka“ (proizvodnja mineralnih đubriva) iz Šapca, gde je sa vlasnicima razgovarao o poziciji pomenutih srpskih firmi na bugarskom tržištu.