Printer Friendly Version 16.02.2023 - Изложба „Пејсаж или унутрашњи простор“ у МИП РБ @ 20 February 2023 12:35 PM

У препуној сали галерије „Мисија“ Државног културног института при МИП Р. Бугарске, 16. фебруара о.г. званично је отворена изложба под називом „Пејзаж или унутрашњи простор“, аутора проф. Димитрија Пецића, декана Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, и проф. Светозара Бенчева, декана Факултета ликовних уметности Националне уметничке академије. Изложена уметничка дела третирају тему имагинарног пејзажа на различите начине – као сцену окупану топлом светлошћу, или као место насилних судара између елемената. Аутори, који се познају од раније, први пут излажу заједно, као гест пријатељства, размене идеја и стварања заједничког културног простора.

Отварајући изложбу, проф. Свилен Стефанов је истакао да је проф. Пецић један од најистакнутијих професора у Србији, који се бави управо високом штампом. Оно што видите, рекао је, може вам се чинити минималистичким, али то је изузетно сложен и фини рад. Према мени, у Србији постоји изузетна школа у том погледу, оценио је проф. Стефанов. 

Специјалан гост био је амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској, Жељко Јовић, који је у свом поздравном обраћању истакао важност и значај сличних пројеката, у области културе, који нам помажу да се додатно повежемо. 

Директор Института, Снежана Јовева, подсетила је да је гостовање проф. Пецића реализовано у оквиру програма „Балкански дијалози“, који је замишљен тако да уметницима из региона омогући да се афирмишу и комуницирају кроз своје стваралаштво.