Printer Friendly Version 01.02.2023 – Predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija @ 3 February 2023 12:42 PM

Dana 01.02.2023. godine u blizini mesta Kostinbrod u R. Bugarskoj, održana je ceremonija obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

Događaju su sa srpske strane prisustvovali Predsednik R. Srbije, A. Vučić, ministarka rudarstva i energetike R. Srbije, D. Đedović, generalni direktor JP „Srbijagas“, D. Bajatović, izvršni direktori „Srbijagasa“, J. Budimir i M. Zdravković, i članovi delegacije, dok su sa bugarske strane prisustvovali Predsednik RB, R. Radev, ministar enegertike RB, Rosen Hristov, V. Malinov, generalni direktor „Bulgartransgaza“, izvršni direktori „Bulgartransgaza” i „Glavbolgarstroja” Vladimir Malinov i Kalin Pešov, šefica Odseka za finansiranje projekata energije i obnovljivih izvora energije u okviru Instrumenta za povezivanje Evrope u CINEA, B. Coda i članovi delegacije. Događaju su prisustvovali i ambasador Ž. Jović, kao i službenici Ambasade R. Srbije u Sofiji.

Predsednik R. Srbije, A. Vučić je naveo da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija značajno diverzifikovati gasne izvore i da će R. Srbija moći da uvozi više tečnog prirodnog gasa, te da će isti doneti veću energetsku sigurnost za građane i šansu za nove investicije. PR Vučić je dodao da se radi o važnom evropskom projektu, jer će preko R. Srbije moći da se snabdevaju i druge zemlje na Zapadnom Balkanu, kako što je to do sada činila Bugarska prema Srbiji.

Predsednik R. Bugarske Rumen Radev izjavio je da se Bugarska pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja i da je i u najgoroj situaciji, kada je ostala bez ruskog gasa, bez problema nastavila da izvozi gorivo u Srbiju. Prema njegovim rečima, gasni interkonektor nije samo infrastrukturni projekat, već i simbol potencijala celog regiona za budućnost.

Predsednik Vučić održao je sastanak sa Predsednikom Radevim na kojem su razgovarali i o drugim projektima koji su u planu, te je izrazio zahvalnost na trudu da zajedno izgrade bolju budućnost i najbolje moguće odnose.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno, spremna za operativni rad polovinom ove godine.