Printer Friendly Version 19.01.2023 - Ambasador Ž. Jović posetio Okrug Smoljane @ 19 January 2023 09:09 AM

U okviru posete rodopskom kraju R. Bugarske, ambasador Jović danas je obišao Okrug Smoljane i sastao se sa predsednikom opštine Smoljan, Nikolajem Melemovim.

Tokom sastanka Melemov je ambasadora upoznao sa istorijatom grada, demografskom strukturom i potencijalima za dalji razvoj. Opština Smoljan, koja se nalazi na pedesetak km od Grčke granice, pre svega je administrativni centar okruga, a svoju razvojnu politiku pre svega zasniva na turističkom potencijalu. Jedan od tri najpoznatija ski centra u R. Bugarskoj, Pamporovo, delom pripada i ovoj opštini, a pored skijanja, turisti ovaj kraj obilaze i zbog specifične klime, izuzetnih prirodnih lepota i raznovrsne i zdrave hrane.

Inače, pored drveta, kao osnovne sirovine koja ovoj opštini omogućuje ubiranje značajnih finansijskih sredstava, važan deo privrede predstavlja i automobilska industrija (izrada delova za najpoznatije svetske brendove). Iako opština koja granici sa Grčkom, postoji čvrsto opredeljenje njenog rukovodstva za uspostavljanje konkretnije saradnje sa nekom od srpskih opština, koja je slična po strukturi i razvojnim planovima.