Printer Friendly Version 19.01.2023 - Амбасадор Ж. Јовић посетио Округ Смољане @ 19 January 2023 09:07 AM

У оквиру посете родопском крају Р. Бугарске, амбасадор Јовић данас је обишао Округ Смољане и састао се са председником општине Смољан, Николајем Мелемовим.


Током састанка Мелемов је амбасадора упознао са историјатом града, демографском структуром и потенцијалима за даљи развој. Општина Смољан, која се налази на педесетак км од Грчке границе, пре свега је административни центар округа, а своју развојну политику пре свега заснива на туристичком потенцијалу. Један од три најпознатија ски центра у Р. Бугарској, Пампорово, делом припада и овој општини, а поред скијања, туристи овај крај обилазе и због специфичне климе, изузетних природних лепота и разноврсне и здраве хране.

Иначе, поред дрвета, као основне сировине која овој општини омогућује убирање значајних финансијских средстава, важан део привреде представља и аутомобилска индустрија (израда делова за најпознатије светске брендове). Иако општина која граници са Грчком, постоји чврсто опредељење њеног руководства за успостављање конкретније сарадње са неком од српских општина, која је слична по структури и развојним плановима.