Printer Friendly Version Otvaranje „Srpskog kutka“ u Nacionalnoj biblioteci „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Sofiji @ 16 December 2022 02:28 PM

Dana 14. decembra 2022. godine, u prostorijama Nacionalne biblioteke „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Sofiji svečano je otvoren „Srpski kutak“. Navedeni projekat je realizovan na inicijativu Ambasade Srbije, a u saradnji sa pomenutom bibliotekom. U realizaciji istog učestvovala je i Narodna biblioteka Srbije (NBS).


Projekat ima za cilj da kroz dela klasične i savremene književnosti predstavi čitaocima istoriju, tradiciju i kulturu R. Srbije, te su u tu svrhu trajno izložene i dostupne javnosti različite knjige (oko 35 naslova, donacija Narodne biblioteke Srbije). Pored navedenih knjiga, na događaju su bile izložene i knjige na srpskom jeziku, koje Nacionalna biblioteka u Sofiji već poseduje. 

Kutak su otvorili direktorka Nacionalne biblioteke, Krasimira Aleksandrova i amb. Željko Jović, a ceremoniji su prisustvovali, Dobrila Begenišić, predstavnik NBS, Cenka Nikolova Ivanova, dekan velikotrnovskog Univerziteta „Sv. Ćirilo i Metodije“, Biljana Vasić, lektor srpskog jezika na sofijskom Univerzitetu „Sv. Kliment Ohridski“, brojni pripadnici srpske zajednice u R. Bugarskoj, studenti sa katedre za srpski jezik na navedenom sofijskom Univerzitetu, i službenici DKP R. Srbije u Sofiji.