Printer Friendly Version Отварање „Српског кутка“ у Националној библиотеци „Св. Ћирило и Методије“ у Софији @ 16 December 2022 02:24 PM

Дана 14. децембра 2022. године, у просторијама Националне библиотеке „Св. Ћирило и Методије“ у Софији свечано је отворен „Српски кутак“. Наведени пројекат је реализован на иницијативу Амбасаде Србије, а у сарадњи са поменутом библиотеком. У реализацији истог учествовала је и Народна библиотека Србије (НБС).

 

 

Пројекат има за циљ да кроз дела класичне и савремене књижевности представи читаоцима историју, традицију и културу Р. Србије, те су у ту сврху трајно изложене и доступне јавности различите књиге (око 35 наслова, донација Народне библиотеке Србије). Поред наведених књига, на догађају су биле изложене и књиге на српском језику, које Национална библиотека у Софији већ поседује. 

Кутак су отворили директорка Националне библиотеке, Красимира Александрова и амб. Жељко Јовић, а церемонији су присуствовали, Добрила Бегенишић, представник НБС, Ценка Николова Иванова, декан великотрновског Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, Биљана Васић, лектор српског језика на софијском Универзитету „Св. Климент Охридски“, бројни припадници српске заједнице у Р. Бугарској, студенти са катедре за српски језик на наведеном софијском Универзитету, и службеници ДКП Р. Србије у Софији.