Printer Friendly Version 24.11.2022– Potpisan Memorandum o saradnji u okviru finalizacije Strateškog plana programa Akademije za lidere Saveta Evrope za prekograničnu saradnju u pograničnom regionu R. Srbije i R. Bugarske @ 28 November 2022 02:11 PM

U periodu do 23. do 25. novembra 2022. godine, u organizaciji Centralnoevropske službe za prekogranične inicijative na Blakanu (CESCI Balkans), u Sofiji, održan je skup povodom finalizacije Strateškog plana programa Akademije za lidere Saveta Evrope za prekograničnu saradnju u pograničnom regionu između Srbije i Bugarske.

Navedenom događaju prisustvovali su Nil Šerin, program menadžer pri Savetu Evrope, Ervin Eros, direktor „CESCI Balkans“, Sanda Šimić, predstavnik Ministarstva za evropske integracije, Vladica Tošić, predsednik Evroregiona “Nišava”, Dragan Kostić, predsednik Privredne komore Pirot, Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga i Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada Pirota, a ispred Ambasade R. Srbije u Sofiji, prisustvovao je ambasador, Željko Jović. Skupu su prisustvovali i predstavnici Babušnice, Bele Palanke i Dimitrovgrada. Sa bugarske strane učestvovali su predstavnici Sofijske oblasti, Vrace, Dragomana, Slivnice i još nekoliko bugarskih gradova.

Učesnici su potpisali Memorandum o saradnji, sa posebnim akcentom na jačanje prekogranične saradnje kao suštinskog alata za postizanje društvenih i ekonomskih ciljeva i teritorijalne kohezije. Takođe, navedenim sporazumom je potvrđeno da prednosti prekogranične saradnje nisu ograničene na integrisani razvoj pograničnih oblasti, već su od suštinskog značaja za postizanje mira, prosperiteta i stabilnosti u Evropi.

U svom obraćanju, ambasador Ž. Jović, čestitao je učesnicima i istakao da je razvoj prekograničnih veza između susednih zajednica ključ za stvaranje bezbedne i održive budućnosti za mlade u regionu.