Printer Friendly Version 24.11.2022 – Потписан Меморандум о сарадњи у оквиру финализације Стратешког плана програма Академије за лидере Савета Европе за прекограничну сарадњу у пограничном региону Р. Србије и Р. Бугарске @ 28 November 2022 02:09 PM

У периоду до 23. до 25. новембра 2022. године, у организацији Централноевропске службе за прекограничне иницијативе на Блакану (CESCI Balkans), у Софији, одржан је скуп поводом финализације Стратешког плана програма Академије за лидере Савета Европе за прекограничну сарадњу у пограничном региону између Србије и Бугарске.


Наведеном догађају присуствовали су Нил Шерин, програм менаџер при Савету Европе, Ервин Ерос, директор „CESCI Balkans“, Санда Шимић, представник Министарства за европске интеграције, Владица Тошић, председник Еврорегиона “Нишава”, Драган Костић, председник Привредне коморе Пирот, Драгана Тончић, начелница Пиротског округа и Милена Димитријевић, председница Скупштине града Пирота, а испред Амбасаде Р. Србије у Софији, присуствовао је амбасадор, Жељко Јовић. Скупу су присуствовали и представници Бабушнице, Беле Паланке и Димитровграда. Са бугарске стране учествовали су представници Софијске области, Враце, Драгомана, Сливнице и још неколико бугарских градова.

Учесници су потписали Меморандум о сарадњи, са посебним акцентом на јачање прекограничне сарадње као суштинског алата за постизање друштвених и економских циљева и територијалне кохезије. Такође, наведеним споразумом је потврђено да предности прекограничне сарадње нису ограничене на интегрисани развој пограничних области, већ су од суштинског значаја за постизање мира, просперитета и стабилности у Европи.

У свом обраћању, амбасадор Ж. Јовић, честитао је учесницима и истакао да је развој прекограничних веза између суседних заједница кључ за стварање безбедне и одрживе будућности за младе у региону.