Printer Friendly Version 21.11.2022– Na Univerzitetu u Velikom Trnovu „Sv. Ćirilo i Metodije“ održana međunarodna naučna konferencija „Prijateljstvo u kulturi Bugara i Srba” @ 21 November 2022 09:32 AM

Dana 18. novembra 2022. godine, u organizacije Filološkog fakulteta, velikotrnovskog Univerziteta „Sv. Ćirilo i Metodije“, održana je međunarodna naučna konferencija „Prijateljstvo u kulturi Bugara i Srba”, kojom je započeto obeležavanje 25. godina prisustva srpskog jezika na ovom Univerzitetu.

Konferenciju su otvorili rektor velikotrnovskog Univerziteta, prof. dr Hristo Bondžolov i ambasador Željko Jović. Navedeni događaj  je nastavak niza naučnih tribina koje od 2004. godine organizuju Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu, i Filološki fakultet u Velikom Trnovu, a početak saradnje dva univerziteta datira još od 1988. godine, kada je započeta saradnja između filologa dva fakulteta. S tim  u vezi, i ove godine na događaju je učestvovala velika grupa studenata i profesora sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Dekan Filološkog fakulteta prof. dr. Cenka Ivanova upoznala je prisutne sa jubilejima vezanim za partnerstvo dva univerziteta i dva fakulteta, sa istorijom srbistike na Univerzitetu u Velikom Trnovu, kao o ostvarenoj saradnji profesora bugarskog jezika, književnosti i kulture na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Tokom ovog naučnog skupa predstavljene su dva poslednja naslova iz serije tematskih dvojezičnih zbornika, „Običaji u kulturi Srba i Bugara“, izdanje za 2019. godinu Univerziteta u Nišu i „Put u kulturi Bugara i Srba“, izdanje za 2022. Velikotrnovskog Univerziteta.