Printer Friendly Version 21.11.2022– На Универзитету у Великом Трнову „Св. Ћирило и Методије“ одржана међународна научна конференција „Пријатељство у култури Бугара и Срба” @ 21 November 2022 09:30 AM

Дана 18. новембра 2022. године, у организације Филолошког факултета, великотрновског Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, одржана је међународна научна конференција „Пријатељство у култури Бугара и Срба”, којом је започето обележавање 25. година присуства српског језика на овом Универзитету.


Конференцију су отворили ректор великотрновског Универзитета, проф. др Христо Бонџолов и амбасадор Жељко Јовић. Наведени догађај  је наставак низа научних трибина које од 2004. године организују Филозофски факултет Универзитета у Нишу, и Филолошки факултет у Великом Трнову, а почетак сарадње два универзитета датира још од 1988. године, када је започета сарадња између филолога два факултета. С тим  у вези, и ове године на догађају је учествовала велика група студената и професора са Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

Декан Филолошког факултета проф. др. Ценка Иванова упознала је присутне са јубилејима везаним за партнерство два универзитета и два факултета, са историјом србистике на Универзитету у Великом Трнову, као о оствареној сарадњи професора бугарског језика, књижевности и културе на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.

Током овог научног скупа представљене су два последња наслова из серије тематских двојезичних зборника, „Обичаји у култури Срба и Бугара“, издање за 2019. годину Универзитета у Нишу и „Пут у култури Бугара и Срба“, издање за 2022. Великотрновског Универзитета.