Printer Friendly Version 11.11.2022 - Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu na Srpskom vojničkom groblju u Sofiji @ 11 November 2022 11:54 AM

Dana 11. novembra 2022. godine na Srpskom vojničkom groblju u Sofiji, prigodnom ceremonijom i pomenom stradalim srpskim vojnicima, obeležen je Dan primirja u Prvom svetkom ratu. Ceremoniji obeležavanja Dana primirja i polaganju venaca prisustvovali su najviši predstavnici Vojske R. Bugarske, vojni izaslanici akreditovani u R. Bugarskoj, predstavnici MIP R. Bugarske, i veliki broj članova diplomatskog kora i srpskih građana koji žive i rade u Bugarskoj.

Ambasador Jović pozdravio je prisutne goste, zahvalio se što su na ovaj veoma važan dan za R. Srbiju i srpski narod došli da odaju počast „svim srpskim žrtvama i srpskim vojnicima, koji su ubijeni i koji su poginuli u borbi za slobodu, za pravdu i za one vrednosti na kojima danas počiva moderna Evropa“.

Ambasador je prisutne podsetio da je R. Srbija u tom periodu prošla kroz strašna ratna razaranja i patnje, te da je tokom rata živote izgubilo oko 1300000 ljudi, odnosno 1/3 ukupne populacije, ili 60% muške populacije. Kako je ambasador dalje naveo, „naše žrtve ali i sve druge žrtve ostalih naroda, koje smo imali kroz tešku i komplikovanu ljudsku istoriju, dovoljan su razlog da glavna poruka danas bude da mir nema cenu“.