Printer Friendly Version 09.11.2022 – Izložba „Bogatstvo boja i tradicija“ održana u Nacionalnoj biblioteci „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Sofiji @ 10 November 2022 11:04 AM

Dana 09. novembra 2022. godine, u cenralnom foajeu Nacionalne biblioteke „Sv. Ćirilo i Metodije“ u Sofiji, održana je izložba pod nazivom „Bogatstvo boja i tradicija“.

Izložba je realizovana na osnovu međunarodnog projekta u kome učestvuje šest nacionalnih biblioteka, i to Nacionalna biblioteka R. Bugarske „Sv. Ćirila i Metodija“, Nacionalna biblioteka Gruzije, Nacionalna biblioteka Rumunije, Narodna biblioteka Srbije, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Hrvatske i Narodna biblioteka „Đurđe Černojević“, iz Crne Gore.

Na izložbi, koju su otvorili predstavnici narodnih biblioteka, predstavljene su slike, razglednice i narodne nošnje zemlja učesnika, u cilju promovisanja njihove tradicije i kulture. Narodna biblioteka R. Srbije je prezentovala razglednice na kojima su predstavljene narodne nošnje naše zemlje. Navedena dela su deo bogate kolekcije sestara Danice i Ljubice Janković, koje su međunarodno priznati etnomuzikolozi i osnivači Srpske etnokoreologije.

Događaju su prisustvovali eksperti iz domena etnografije, folklora i drugih akademskih oblasti, kao i predstavnici akreditovanih DKP u R. Bugarskoj. Ispred Ambasade R. Srbije prisustvovao je amb. Ž. Jović.