Printer Friendly Version 09.11.2022 – Изложба „Богатство боја и традиција“ одржана у Националној библиотеци „Св. Ћирило и Методије“ у Софији @ 10 November 2022 11:02 AM

Дана 09. новембра 2022. године, у ценралном фоајеу Националне библиотеке „Св. Ћирило и Методије“ у Софији, одржана је изложба под називом „Богатство боја и традиција“.

Изложба је реализована на основу међународног пројекта у коме учествује шест националних библиотека, и то Национална библиотека Р. Бугарске „Св. Ћирила и Методија“, Национална библиотека Грузије, Национална библиотека Румуније, Народна библиотека Србије, Национална и универзитетска библиотека Хрватске и Народна библиотека „Ђурђе Чернојевић“, из Црне Горе.

На изложби, коју су отворили представници народних библиотека, представљене су слике, разгледнице и народне ношње земља учесника, у циљу промовисања њихове традиције и културе. Народна библиотека Р. Србије је презентовала разгледнице на којима су представљене народне ношње наше земље. Наведена дела су део богате колекције сестара Данице и Љубице Јанковић, које су међународно признати етномузиколози и оснивачи Српске етнокореологије.

Догађају су присуствовали експерти из домена етнографије, фолклора и других академских области, као и представници акредитованих ДКП у Р. Бугарској. Испред Амбасаде Р. Србије присуствовао је амб. Ж. Јовић.