Printer Friendly Version 29.10.2022. Održana liturgija u crkvi Sv. Nedelja povodom tradicionalnog godišnjeg svečanog čina presvlačenja moštiju Sv. kralja Milutina @ 31 October 2022 08:56 AM

U oraganizaciji BPC i Ambasade Srbije u Sofiji, 29. oktobra 2022. godine, u crkvi Sv. Nedelje, održana je arhijerejska Sveta liturgija i svečani čin presvlačenja moštiju Svetog kralja Milutina.

Liturgiju je vodio vikarni sofijski i episkop belogradčiški Polikarp, a osim brojnog bugarskog sveštenstva, učestovovali su i sveštenici SPC. Takođe, ovom izuzetno važnom događaju za srpsku istoriju, državu i kulturu prisustvovali su predstavnici Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde R. Srbije, na čelu sa pomoćnikom direktora M. Nikolićem, kao i predstavnici institucija SPC iz R. Srpske, a ispred Ambasade R. Srbije amb. Ž. Jović i službenici Ambasade.

Po obavljenoj liturgiji i presvlačenju moštiju organizovana je litija, a mošti Sv. kralja nošene su centralnim ulicama Sofije.

Za sve goste iz R. Srbije i Republike Srpske, kao i za prijatelje iz BPC i bugarskih institucija, priređen je prijem u Ambasadi Srbije u Sofiji.