Printer Friendly Version 02.09.2022 - Ambasador Ž. Jović prisustvovao svečanoj dodeli zahvalnica bugarskim građanima koji su pružili pomoć srpskoj deci u saobraćajnoj nesreći kod Stare Zagore @ 2 September 2022 01:31 PM

Danas su u Sofiji, u organizaciji glavnog tužioca RB, Ivana Geševa, i bugarskog tužilaštva, dodeljene su zahvalnice i plakete bugarskim građanima koji su se zatekli na licu mesta i koji su prvi pružili pomoć srpskim državljanima i pre svega srpskoj deci, povređenima u nedavnoj teškoj saobraćajnoj nesreći kod bugarskog grada Stara Zagora.

Svečanoj dodeli i ceremoniji kao poseban gost prisustvovao je i ambasador Željko Jović. Tom prilikom, ambasador je ukazao da se srpska država već zahvalila svim bugarskim institucijama, nadležnim ministarstvima i medicinskom osoblju, te da je velika čast današnja prilika da se zahvalimo i bugarskim građanima, koji su kao slučajni prolaznici prvi pritekli u pomoć unesrećenima i tako doprineli da ne bude težih posledica.

Ambasador se prisutnima dalje obratio sledećim recima: "Dragi prijatelji, draga moja bugarska braćo i sestre, danas ovde želim da vam se obratim sa dve pozicije. Kao prvo, obraćam vam se kao srpski ambasador, jednim velikim hvala za sve što ste učinili, a u ime predsednika R. Srbije, A. Vučića, premijerke srpske vlade, A. Brnabić, svih naših ministara, cele vlade i svih naših institucija. Na drugom mestu obraćam vam se kao običan čovek, običan građanin R. Srbije, jednim iskrenim i velikim hvala za vaš nesebični podvig i pomoć našim građanima, našoj deci, a u ime ne stotine hiljada, nego miliona srpskih državljana koji su bili i koji i sad jesu ganuti vašim činom. Takođe, želim da vam se zahvalim jer ste tog dana, veče pred veliki hrišćanski praznik (po bugarskom crkvenom kalendaru), Uspenje Presvete Bogorodice, sve nas podsetili na pravo značenje reći ljubav ka bližnjem, briga za bližnjeg i spremnost na žrtvu. Hvala što ste pokazali koliko se poštujemo i volimo zapravo, koliko smo jedno, koliko smo jedna duša i u tom kontekstu, jedno pitanje za sve prisutne, da li je nužno da čekamo teška i zla vremena, da li je potrebno da se dese ovakve nesreće, da bi shvatili koliko smo bliski i koliko smo spremni da se pomažemo. Živela Srbija! Živela Bugarska! Da žive naši narodi i pre svega naša deca, u ljubavi, miru, toleranciji i međusobnoj brizi.