Printer Friendly Version 02.09.2022 - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао свечаној додели захвалница бугарским грађанима који су пружили помоћ српској деци у саобраћајној несрећи код Старе Загоре @ 2 September 2022 01:29 PM

Данас су у Софији, у организацији главног тужиоца РБ, Ивана Гешева, и бугарског тужилаштва, додељене су захвалнице и плакете бугарским грађанима који су се затекли на лицу места и који су први пружили помоћ српским држављанима и пре свега српској деци, повређенима у недавној тешкој саобраћајној несрећи код бугарског града Стара Загора.

Свечаној додели и церемонији као посебан гост присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић. Том приликом, амбасадор је указао да се српска држава већ захвалила свим бугарским институцијама, надлежним министарствима и медицинском особљу, те да је велика част данашња прилика да се захвалимо и бугарским грађанима, који су као случајни пролазници први притекли у помоћ унесрећенима и тако допринели да не буде тежих последица.

Амбасадор се присутнима даље обратио следећим рецима: "Драги пријатељи, драга моја бугарска браћо и сестре, данас овде желим да вам се обратим са две позиције. Као прво, обраћам вам се као српски амбасадор, једним великим хвала за све што сте учинили, а у име председника Р. Србије, А. Вучића, премијерке српске владе, А. Брнабић, свих наших министара, целе владе и свих наших институција. На другом месту обраћам вам се као обичан човек, обичан грађанин Р. Србије, једним искреним и великим хвала за ваш несебични подвиг и помоћ нашим грађанима, нашој деци, а у име не стотине хиљада, него милиона српских држављана који су били и који и сад јесу ганути вашим чином. Такође, желим да вам се захвалим јер сте тог дана, вече пред велики хришћански празник (по бугарском црквеном календару), Успење Пресвете Богородице, све нас подсетили на право значење рећи љубав ка ближњем, брига за ближњег и спремност на жртву. Хвала што сте показали колико се поштујемо и волимо заправо, колико смо једно, колико смо једна душа и у том контексту, једно питање за све присутне, да ли је нужно да чекамо тешка и зла времена, да ли је потребно да се десе овакве несреће, да би схватили колико смо блиски и колико смо спремни да се помажемо. Живела Србија! Живела Бугарска! Да живе наши народи и пре свега наша деца, у љубави, миру, толеранцији и међусобној бризи.