Printer Friendly Version 05.05.2022 – Ambasador Ž. Jović prisustvovao Regionalnom ministarskom sastanku o energetskoj sigurnosti, diverzifikaciji i zelenoj tranziciji, održanom u Sofiji @ 6 May 2022 09:21 AM

U Sofiji je dana 05. maja 2022. godine održan Regionalni ministarski sastanak o energetskoj sigurnosti, diverzifikaciji i zelenoj tranziciji.

Sastanak je otvorio PV RB K. Petkov, a domaćini su bili ministar energetike RB, A. Nikolov i PPV i ministar finansija RB A. Vasilev. Na sastanku su učestvovali generalni direktor Direktorata za energetiku Evropske komisije, Dite Jul Jorgensen, kao i ministri energetike iz zemalja regiona, K. Skrekas, iz Grčke, V. Popesku iz Rumunije, K. Bekteši iz RSM, P. Šahbazov iz Azerbejdžana, G. Galušenko iz Ukrajine, zamenik ministra energetike Turske, A. Bajraktar, a ispred dedlegacije R. Srbije, PPV i ministarka rudastrva i energetike, Dr. Z. Mihajlović.
Tokom tri panel diskusije razmotrene su teme bezbednosti isporuke gasa, regionalne gasne infrastrukture i lanaca snabdevanja. Takođe, diskutovano je o aktuelnom stanju integracije regionalnog tržišta električne energije i mogućnostima njegovog spajanja sa evropskim tržištom, kao i o izazovima sa kojim se susreće „European Green Deal“.
Na kraju panela potpisani su sporazumi i deklaracije o saradnji između RB i zemalja u regionu, kao i Ugovor između kompanija Bulgatransgas EAD i International Gas, za radni projekat, isporuku potrebnog materijala, izgradnju i puštanje u rad, interkonektora R. Srbije i RB, na bugarskoj teritoriji. Svečanosti potpisivanja navedenog Ugovora prisustvovali su PPV R. Srbije, Z. Mihajlović i ambasador, Ž. Jović.