Printer Friendly Version 05.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић присуствовао Регионалном министарском састанку о енергетској сигурности, диверзификацији и зеленој транзицији, одржаном у Софији @ 6 May 2022 09:20 AM

У Софији је дана 05. маја 2022. године одржан Регионални министарски састанак о енергетској сигурности, диверзификацији и зеленој транзицији.

Састанак је отворио ПВ РБ К. Петков, а домаћини су били министар енергетике РБ, А. Николов и ППВ и министар финансија РБ А. Василев. На састанку су учествовали генерални директор Директората за енергетику Европске комисије, Дите Јул Јоргенсен, као и министри енергетике из земаља региона, К. Скрекас, из Грчке, В. Попеску из Румуније, К. Бектеши из РСМ, П. Шахбазов из Азербејџана, Г. Галушенко из Украјине, заменик министра енергетике Турске, А. Бајрактар, а испред дедлегације Р. Србије, ППВ и министарка рудастрва и енергетике, Др. З. Михајловић.
Током три панел дискусије размотрене су теме безбедности испоруке гаса, регионалнe гаснe инфраструктурe и ланaцa снабдевања. Такође, дискутовано је о актуелном стању интеграције регионалног тржишта електричне енергије и могућностима његовог спајања са европским тржиштом, као и о изазовима са којим се сусреће „European Green Deal“.
На крају панела потписани су споразуми и декларације о сарадњи између РБ и земаља у региону, као и Уговор између компанија Булгатрансгас ЕАД и Интернатионал Гас, за радни пројекат, испоруку потребног материјала, изградњу и пуштање у рад, интерконектора Р. Србије и РБ, на бугарској територији. Свечаности потписивања наведеног Уговора присуствовали су ППВ Р. Србије, З. Михајловић и амбасадор, Ж. Јовић.