Printer Friendly Version Ambasador Željko Jović prisustvovao je prezentaciji projekta "Energetske perspektive JIE 2021/2022" u Sofiji @ 11 March 2022 12:49 PM

Dana 10. marta 2022. godine, Ambasador Željko Jović prisustvovao je prezentaciji projekta "Energetske perspektive JIE 2021/2022", koja je održana u Sofiji, u organizaciji Instituta za energetski menadžment (EMI) i bugarske nezavisne energetske berze, na kojoj je predstavljeno novi energetski pregled grčkog Instituta za energetiku za jugoistočnu Evropu IENE, (SEE Energy Outlook 2021/2022).

Glavne zaključke izneli su g. Kostis Stambolis, predsednik i izvršni direktor IENE i g. Kostas Teofilaktos, generalni sekretar Instituta. Pored internog istraživačkog tima IENE-a, 25 stručnjaka iz svih zemalja jugoistočne Evrope učestvovalo je u proučavanju i pripremi profila zemalja i analiza sektora. Među autorima je i glavni ekonomista EMI,  Kalojan Stajkov.

Navedena prezentacija prvi put je održana 1. marta 2022. godine u Atini, a nakon Bugarske, planirano je da ista bude održana i u drugim prestonicama, Istanbulu, Beogradu, Tirani, Beču, Bukureštu i Londonu. Radi se o temeljnoj analizi energetskih kapaciteta, potreba i potencijala država regiona JIE, sa posebnim osvrtom i predikcijom budućih dešavanja u ovoj oblasti, koja je posebno na značaju dobila aktuelnim razvojem situacije u Ukrajini.