Printer Friendly Version Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је презентацији пројекта "Енергетске перспективе ЈИЕ 2021/2022" у Софији @ 11 March 2022 12:48 PM

Дана 10. марта 2022. године, Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је презентацији пројекта "Енергетске перспективе ЈИЕ 2021/2022", која је одржана у Софији, у организацији Института за енергетски менаџмент (ЕМИ) и бугарске независне енергетске берзе, на којој је представљено нови енергетски преглед грчког Института за енергетику за југоисточну Европу ИЕНЕ, (SEE Energy Outlook 2021/2022).

Главне закључке изнели су г. Костис Стамболис, председник и извршни директор ИЕНЕ и г. Костас Теофилактос, генерални секретар Института. Поред интерног истраживачког тима ИЕНЕ-а, 25 стручњака из свих земаља југоисточне Европе учествовало је у проучавању и припреми профила земаља и анализа сектора. Међу ауторима је и главни економиста ЕМИ,  Калојан Стајков.

Наведена презентација први пут је одржана 1. марта 2022. године у Атини, а након Бугарске, планирано је да иста буде одржана и у другим престоницама, Истанбулу, Београду, Тирани, Бечу, Букурешту и Лондону. Ради се о темељној анализи енергетских капацитета, потреба и потенцијала држава региона ЈИЕ, са посебним освртом и предикцијом будућих дешавања у овој области, која је посебно на значају добила актуелним развојем ситуације у Украјини.