Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ @ 17 February 2022 02:56 PM

Држављани Републике Србије могу на основу свог ЈМБГ (јединственог матичног броја грађана) и броја пасоша/личне карте електронски проверити да ли су уписани у јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

Држављани Републике Србије који имају боравиште у Бугарској или ће на дан избора боравити у Бугарској, а уписани су у јединствени бирачки списак, могу најкасније до поноћи 12. марта 2022. године (по локалном времену у Србији), преко Амбасаде, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству (у Амбасади Републике Србије у Софији). Захтев се може поднети лично (доласком у Амбасаду), путем поште (Посолство на Република Сърбия, ул. Велико Търново № 3, 1504 София), факса (+359 2 946 1059) или електронским путем (e-mail: konz.sofia@mfa.rs). Образац захтева може се преузети овде . Уз читко попуњен захтев, прилаже се копија важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије. Ако подносилац захтева прилаже копију личне карте, пожељно је да уз њу приложи и копију очитане личне карте.  

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли је бирач раније гласао у иностранству.

О захтеву решава општинска, односно градска управа по месту пребивалишта бирача у Србији. Надлежни орган прво доноси решење да је бирач изразио жељу да гласа по месту боравишта у иностранству. Тек ако се за гласање у Амбасади пријави довољан број бирача (најмање 100) и Републичка изборна комисија одреди Амбасаду за бирачко место, надлежни орган доноси решење да ће бирач гласати у Амбасади. У том случају, он на овим изборима не може гласати на бирачком месту у Србији, већ искључиво у Амбасади, јер ће, уместо у јединствени бирачки списак, бити уписан у извод из јединственог бирачког списка за бирачко место у Амбасади. Ако се за гласање у Амбасади не пријави довољан број бирача, Амбасада неће бити одређена за бирачко место и надлежни орган ће донети решење да нису испуњени услови да бирач гласа по месту боравишта у иностранству. У том случају, моћи ће да гласа на бирачком месту у Србији.

Држављанин Републике Србије, који испуњава услове да буде уписан у јединствени бирачки списак (пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији), а није уписан, може преко Амбасаде поднети захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији (захтев се може преузети овде) и истовремено са овим захтевом поднети и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству. Уз захтеве се подноси копија пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије и даје податак о последњем пребивалишту (у Србији) подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно о последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Сва обавештења у вези са спровођењем избора благовремено ће бити постављена на интернет страници Амбасаде www.sofia.mfa.gov.rs.

За све додатне информације, можете контактирати Амбасаду, путем телефона 02 946 16 35 или путем и-мејла: konz.sofia@mfa.rs.

На интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије, надлежног за вођење јединственог бирачког списка, може се наћи обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима који ће бити одржани 3. априла 2022. године, на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/