Printer Friendly Version 8. фебруар 2022. - Бугарска ће подржати Србију на путу ка Европској унији @ 10 February 2022 08:53 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и премијер Бугарске Кирил Петков поручили су данас да су Софија и Београд, између осталог, заинтересовани за заједничко гасно и енергетско тржиште, које би донело већу конкурентност привредама двеју земаља.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Петковим, објаснила да би то донело бенефите обема земљама јер бисмо могли да градимо више капацитета из обновљивих извора енергије.

Србија, како је навела, има план проширења гасног складишта у Банатском Двору, при чему се разговара са Бугарском о проширењу њихових складишних капацитета како би и тамо имали део залиха гаса, што је важно у време оваквих криза које неће брзо проћи.

Она је пренела да је на састанку са бугарским премијером било речи и о подршци Бугарске нашој земљи на пољу евроинтеграција, отварању кластера, као и о организовању специјализованог пословног форума у септембру у Пироту или Димитровграду, на којем би високим делегацијама били представљени потенцијали за инвестирање.
Према њеној оцени, већој енергетској стабилности допринело би и одржавање квадрилатерале између Србије, Бугарске Румуније и Грчке.

Сарадња двеју земаља може бити још боља у области трговине, економије и заједничких инвестиција, навела је премијерка и нагласила да ћемо предано радити у том циљу.

Србији је због регионалне стабилности Западног Балкана важно да види напредак на европском путу и наших партнера у Северној Македонији, Албанији и БиХ, подвукла је она и исказала захвалност Бугарској на томе што показује посвећеност у решавању свих отворених питања како би сви имали јасну европску перспективу.

Брнабић је подсетила на то да Петкову ово није прва посета Србији, будући да је посетио Димитровград за време свог мандата министра економије, када су почели разговори о унапређењу билатералне економске и трговинске сарадње.

Премијерка је нагласила да је 2021. година била рекордна у економским односима двеју земаља, при чему је економска размена износила 1,3 милијарде евра.

Премијер Бугарске је изразио уверење да би Балкан, где живи 65 милиона људи, уз уклањање граница и заједничко гасно и енергетско тржиште, могао да постане најбрже растући регион.

За Софију је важна регионална повезаност као услов за економски развој, а са акцентом на енергетску повезаност. Заједно смо много јачи и у преговорима смо са државама ван региона. Наша „грчка веза“ је приоритет за Бугарску како бисмо имали директан приступ течном гасу, објаснио је он.

Према његовим речима, постоји велики потенцијал за уједињено тржиште гаса, што подразумева повезаност са Северном Македонијом, Грчком, Србијом и Румунијом.

Петков је поручио да је Бугарска не само пријатељ Србије, већ и њен партнер на пољу евроинтеграција.

Премијери Србије и Бугарске договорили су се и да буду у директном контакту како би се решавала питања која се тичу мањина, а чијем ће бољем положају допринети гасни интерконектор, нови путеви и железничка пруга.
Председница Владе Србије претходно је испред Палате Србије свечано дочекала премијера Бугарске, након чега су уследили "тет-а-тет" разговори.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs