Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ @ 3 December 2021 12:50 PM

Републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије одржаће се 16. јануара 2022. године.

Могућност да оствари бирачко право на републичком референдуму има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији.

Упис у јединствени бирачки списак је услов за остваривање бирачког права на републичком референдуму. Јединствени бирачки списак јесте јавна исправа у којој се води јединствена евиденција држављана Републике Србије који имају бирачко право.

Држављани Републике Србије могу на основу свог ЈМБГ (јединственог матичног броја грађана) електронски проверити да ли су уписани у јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

Држављани Републике Србије који имају боравиште у Бугарској или ће на дан референдума боравити у Бугарској, а уписани су у јединствени бирачки списак, могу најкасније до 25. децембра 2021. године (до поноћи, по локалном времену у Србији), преко Амбасаде, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на републичком референдуму гласати у иностранству (у Амбасади Републике Србије у Софији). Захтев се може поднети лично (доласком у Амбасаду), путем поште, факса (+359 2 946 1059) или електронским путем (e-mail: konz.sofia@mfa.rs). Образац захтева може се преузети овде. Уз читко попуњен захтев, прилаже се копија важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије.

О захтеву решава општинска, односно градска управа по месту пребивалишта бирача у Србији. Надлежни орган прво доноси решење да је бирач изразио жељу да гласа по месту боравишта у иностранству. Тек ако се за гласање у Амбасади пријави довољан број бирача (најмање 100) и Републичка изборна комисија одреди Амбасаду за бирачко место, надлежни орган доноси решење да ће бирач гласати у Амбасади. У том случају, он на овом референдуму не може гласати на бирачком месту у Србији, већ искључиво у Амбасади, јер ће, уместо у јединствени бирачки списак, бити уписан у извод из јединственог бирачког списка за бирачко место у Амбасади. Ако се за гласање у Амбасади не пријави довољан број бирача, Амбасада неће бити одређена за бирачко место и надлежни орган ће донети решење да нису испуњени услови да бирач гласа по месту боравишта у иностранству. У том случају, моћи ће да гласа на бирачком месту у Србији.

Држављанин Републике Србије, који испуњава услове да буде уписан у јединствени бирачки списак, а није уписан, може преко Амбасаде поднети захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији (захтев се може преузети овде) и истовремено са овим захтевом поднети и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству. Уз захтеве се подноси копија пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије и даје податак о последњем пребивалишту (у Србији) подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно о последњем пребивалишту једног од његових родитеља. 

Сва обавештења у вези са спровођењем републичког референдума благовремено ће бити постављена на интернет страници Амбасаде.

За све додатне информације, можете контактирати Амбасаду, путем телефона 02 946 16 35 или и-мејла: konz.sofia@mfa.rs.

На интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије, надлежног за вођење јединственог бирачког списка, може се наћи обавештење бирачима који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму, на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/?script=lat