Printer Friendly Version Ambasador Ž. Jović prisustvovao onlajn sastanku sa predstavnicima privredne komore RS i RB @ 18 November 2021 01:51 PM

    Dana 18.11.2021. godine, amb. Ž. Jović prisustvovao je na onlajn sastanku, na temu „Kako obnoviti ekonomske odnose nakon pandemije COVID“, kojem su učestvovali predstavnici BIPK, Privredne komore Srbije, Slobodne zone Pirot, amb. R. Bugarske u Srbiji P. Dojkov, i predstavnici privrednih subjekata dve zemlje
     Ambasador je u svom obraćanju istakao da prisustvo ovom događaju „jeste i velika odgovornost i profesionalni izazov“. S tim u vezi, podsetio je da dve države, i Srbija i Bugarska, imaju poseban, strateški segment diplomatije, tzv. ekonomsku diplomatiju. U tom smislu, napomenuo je da Ambasada R. Srbije u Sofiji ima profesionalni kadar koji je u stanju da se bavi i najsloženijim pitanjima iz oblasti ekonomije. Ambasador je podvukao spremnost srpske Ambasade da aktivno učestvuje u svim ekonomskim procesima između dve države, kao i spremnost da odgovori na sva eventualna pitanja i sugestije zainteresovanih pravnih i fizičkih lica.
     U daljem obraćanju, ambasador je istakao značaj ovakvih događaja ali i podsetio na svoje ranije stavove „da se ne sme ostati na organizaciji jednog ili više događaja bez da se insistira na konkretizaciji, na ubrzanju postojećih projekata ali i stvaranju novih, sa krajnjim ciljem benefita za ekonomije obe zemlje“. S tim u vezi, ambasador je ukazao da za njega nije pitanje „kako ćemo oživeti našu ekonomsku saradnju posle pandemije Kovid-19“, jer je velika nepoznanica kada će se aktuelna kriza završiti, nego „šta možemo da uradimo danas i kako se možemo pripremiti čak i za eventualnu, dublju i dužu krizu“.
     Na kraju, ambasador je istakao negativne posledice Odluke ministra zdravlja RB, koja je na snazi od 15.09., a kojom je potpuno zabranjen ulazak srpskih državljana u Bugarsku, što najveću štetu nanosi upravo ekonomiji. S tim u vezi, ambasador je zamolio bugarskog ambasadora u RS, P. Dojkova i predsednika BIPK, C. Simeonova, da u skladu sa svojim mogućnostima apeluju na svoje institucije, kako bi se pomenuta veoma stroga mera što pre ublažila.