Printer Friendly Version Амбасадор Ж. Јовић присуствовао онлајн састанку са представницима привредне коморе РС и РБ @ 18 November 2021 01:47 PM

    Дана 18.11.2021. године, амб. Ж. Јовић присуствовао је на онлајн састанку, на тему „Како обновити економске односе након пандемије COVID“, којем су учествовали представници Бугарске привредне коморе, Привредне коморе Србије, Слободне зоне Пирот, амб. Р. Бугарске у Србији П. Дојков, и представници привредних субјеката две земље
    Амбасадор је у свом обраћању истакао да присуство овом догађају „јесте и велика одговорност и професионални изазов“. С тим у вези, подсетио је да две државе, и Србија и Бугарска, имају посебан, стратешки сегмент дипломатије, тзв. економску дипломатију. У том смислу, напоменуо је да Амбасада Р. Србије у Софији има професионални кадар који је у стању да се бави и најсложенијим питањима из области економије. Амбасадор је подвукао спремност српске Амбасаде да активно учествује у свим економским процесима између две државе, као и спремност да одговори на сва евентуална питања и сугестије заинтересованих правних и физичких лица.
    У даљем обраћању, амбасадор је истакао значај оваквих догађаја али и подсетио на своје раније ставове „да се не сме остати на организацији једног или више догађаја без да се инсистира на конкретизацији, на убрзању постојећих пројеката али и стварању нових, са крајњим циљем бенефита за економије обе земље“. С тим у вези, амбасадор је указао да за њега није питање „како ћемо оживети нашу економску сарадњу после пандемије Ковид-19“, јер је велика непознаница када ће се актуелна криза завршити, него „шта можемо да урадимо данас и како се можемо припремити чак и за евентуалну, дубљу и дужу кризу“.
    На крају, амбасадор је истакао негативне последице Одлуке министра здравља РБ, која је на снази од 15.09., а којом је потпуно забрањен улазак српских држављана у Бугарску, што највећу штету наноси управо економији. С тим у вези, амбасадор је замолио бугарског амбасадора у РС, П. Дојкова и председника БИПК, Ц. Симеонова, да у складу са својим могућностима апелују на своје институције, како би се поменута веома строга мера што пре ублажила.