Printer Friendly Version Sastanak sa članovima Asocijacije kompanija iz oblasti industrije odbrane (Bulgarian Association Defence Industry Club - BADIC) @ 8 November 2021 01:25 PM

           Dana 05. novembra 2021. godine, u organizaciji BADIC, održan je sastanak ambasadora Ž. Jovića sa predstavnicima privrednih subjekata (malih i srednjih preduzeća), koji su u RB angažovani u oblasti industrije odbrane.

          Ambasador Ž. Jović je prisutne upoznao sa aktuelnom poslovnom klimom u R. Srbiji, odnosno sa važećom pravnom regulativom i svim potencijalnim olakšicama, koje mogu da pomognu stranim investitorima da se u svojim poslovnim koncepcijama opredele za našu zemlju. Ambasador je posebno istakao rezultate na planu razvoja putne i druge infrastrukture, kao preduslova za dalja ulaganja i još brži ekonomski razvoj. U tom kontekstu, prestavio je kretanje srpskog BDP proteklih nekoliko godina, kao i procenjen nivo BDP na kraju ove godine (oko 7,5 %), te međunarodne procene kreditnog rejtinga i drugih pokazatelja uspešnosti srpske privrede. U cilju ublažavanja veoma rigoroznih protivepidemioloških mera (potpuna zabrana ulaska u Bugarsku srpskim državljanima) ambasador je zatražio podršku navedene asocijacije, a ukazao je i na otvorenost i spremnost Ambasade da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, pruži pomoć zainteresovanim bugarskim kompanijama, u cilju ostvarivanja eventualne saradnje sa našim firmama.
        Skupu je prisustvovalo 13 zastupnika bugarskih privrednih subjekata, sa kojima su održani i pojedinačni sastanci, kojom prilikom su prezentovani njihovi proizvodi i usluge, a sa naše strane još jednom ukazano na sve ono što Srbija kao dobra poslovna destinacija može pružiti. Struktura kompanija je prevashodno bila iz domena proizvodnje i distribucije robe široke potrošnje, mašinske industrije, vojne opreme, avio inženjeringa (proizvodnja letelica), kao i solarne energetike.