Printer Friendly Version Састанак са члановима Асоцијације компанија из области индустрије одбране (Bulgarian Association Defence Industry Club - BADIC) @ 8 November 2021 01:16 PM

      Дана 05. новембра 2021. године, у организацији BADIC, одржан је састанак амбасадора Ж. Јовића са представницима привредних субјеката (малих и средњих предузећа), који су у РБ ангажовани у области индустрије одбране.


          Амбасадор Ж. Јовић је присутне упознао са актуелном пословном климом у Р. Србији, односно са важећом правном регулативом и свим потенцијалним олакшицама, које могу да помогну страним инвеститорима да се у својим пословним концепцијама определе за нашу земљу. Амбасадор је посебно истакао резултате на плану развоја путне и друге инфраструктуре, као предуслова за даља улагања и још бржи економски развој. У том контексту, преставио је кретање српског БДП протеклих неколико година, као и процењен ниво БДП на крају ове године (око 7,5 %), те међународне процене кредитног рејтинга и других показатеља успешности српске привреде. У циљу ублажавања веома ригорозних противепидемиолошких мера (потпуна забрана уласка у Бугарску српским држављанима) амбасадор је затражио подршку наведене асоцијације, а указао је и на отвореност и спремност Амбасаде да у оквиру својих надлежности и могућности, пружи помоћ заинтересованим бугарским компанијама, у циљу остваривања евентуалне сарадње са нашим фирмама.
          Скупу је присуствовало 13 заступника бугарских привредних субјеката, са којима су одржани и појединачни састанци, којом приликом су презентовани њихови производи и услуге, а са наше стране још једном указано на све оно што Србија као добра пословна дестинација може пружити. Структура компанија је превасходно била из домена производње и дистрибуције робе широке потрошње, машинске индустрије, војне опреме, авио инжењеринга (производња летелица), као и соларне енергетике.