Printer Friendly Version Ambasador Ž. Jović učestvovao na svešteničkoj konferenciji održanoj povodom obeležavanje 700 godina od upokojenja Sv. kralja Milutina @ 2 November 2021 03:13 PM

    Dana 02. novembra 2021. godine, u sofijskoj Mitropoliji održana je sveštenička konferencija u okviru manifestacije obeležavanja 700 godina od upokojenja Sv. Kralja Stefana Milutina.


     Konferenciju je otvorio Episkop belogradčiški Polikarp, koji je poželeo dobrodošlicu gostima, izneo program navedene manifestacije, i tim povodom pročitao obraćanje Patrijarha Neofita, istakavši da je prvi put organizovana litija, sa moštima koje su nošene centralnim ulicama Sofije.
      U svom obraćanju, stavroforni ikonom Nikolaj Georgiev, predsednik crkvenog odbora Mitropolije Sv. Nedelje, upoznao je prisutne sa istorijom i putem moštiju Svetog Kralja, te je istakao da su mošti Sv. Ivana Rilskog i Sv. kralja Stefana Milutina jedine mošti u Bugarskoj koje su sačuvane u celini, te da su mošti oba svetitelja neko vreme bile u istom hramu. Nakon toga, prisutnima su se obatili protojerej Petar Slavov iz Mitropolije i ikonom Ilijan Aleksijev.
     Ambasador Ž. Jović je u svom obraćanju podvukao ključne segmente Milutinovog života, sa akcentom na njevog karakter, osobine i najvažnije aspekte njegovog dela. Takođe, ukazao je na značaj srpskog Sv. kralja, kao svojevrsne spone između dva naroda, te odatle i na mogućnost produbljivanja naše sveukupne saradnje.
       Na kraju konferencije episkop Polikarp je poželeo, da blagoslovom Sv. kralja Stefana Milugina „živimo u radosti i miru i svake godine zajedno, složno, slavimo njegov spomen“.