Printer Friendly Version Амбасадор Ж. Јовић учествовао на свештеничкој конференцији одржаној поводом обележавање 700 година од упокојења Св. краља Милутина @ 2 November 2021 03:09 PM

     Дана 02. новембра 2021. године, у софијској Митрополији одржана је свештеничка конференција у оквиру манифестације обележавања 700 година од упокојења Св. Краља Стефана Милутина.


    Конференцију је отворио Епископ белоградчишки Поликарп, који је пожелео добродошлицу гостима, изнео програм наведене манифестације, и тим поводом прочитао обраћање Патријарха Неофита, истакавши да је први пут организована литија, са моштима које су ношене централним улицама Софије.
   У свом обраћању, ставрофорни иконом Николај Георгиев, председник црквеног одбора Митрополије Св. Недеље, упознао је присутне са историјом и путем моштију Светог Краља, те је истакао да су мошти Св. Ивана Рилског и Св. краља Стефана Милутина једине мошти у Бугарској које су сачуване у целини, те да су мошти оба светитеља неко време биле у истом храму. Након тога, присутнима су се обатили протојереј Петар Славов из Митрополије и иконом Илијан Алексијев.
     Амбасадор Ж. Јовић је у свом обраћању подвукао кључне сегменте Милутиновог живота, са акцентом на њевог карактер, особине и најважније аспекте његовог дела. Такође, указао је на значај српског Св. краља, као својеврсне споне између два народа, те одатле и на могућност продубљивања наше свеукупне сарадње.
     На крају конференцијe епископ Поликарп је пожелео, да благословом Св. краља Стефана Милугина „живимо у радости и миру и сваке године заједно, сложно, славимо његов спомен“.