Printer Friendly Version Obeležavanje 700 godina od upokojenja Sv. kralja Milutina – Održana liturgija u crkvi Sv. Nedelja povodom tradicionalnog godišnjeg svečanog čina presvlačenja moštiju Sv. kralja Milutina @ 30 October 2021 01:38 PM

      29. oktobra 2021. godine, u okviru manifestacije obeležavanja 700 godina od upokojenja Sv. Kralja Stefana Milutina, u crkvi Sv. Nedelje u Sofiji, održana je arhijerejska Sveta liturgija i svečani čin presvlačenja moštiju Svetog kralja.

       Liturgiju je vodio Episkop belogradčiški Polikarp, a osim brojnog bugarskog sveštenstva, učestovovali su otac Mardarije, iguman manastira Poganovo, i drugi sveštenici SPC. Takođe, ovom izuzetno važnom događaju za srpsku istoriju, državu i kulturu prisustvoao je savetnik predsednika R. Srbije za kulturu, Dejan Savić, predstavnici kancelarije za veru R. Srbije, kao i predstavnici iz R. Srpske, i predstavnik DKP BiH u R. Bugarskoj, ispred Ambasade R. Srbije u Sofiji prisustvovao je amb. Ž. Jović, i službenici. Liturgiji je prisustvovala i zamenica ministra za Turizam Bugarske, M. Belkoleva i drugi predstavnici državnih institucija R.Bugarske. Obzirom da su na snazi protivepidemiološke mere kojim se zabranjuje ulazak u R. Bugarsku kao i organizacija manifestacija sa ograničenim brojem posetilaca u zatvorenom prostoru, ceremoniji je prisustvovalo znatno manje građana.
       Nakon liturgije, tradicionalno, kao i svake godine, presvučene su mošti Sv. kralja Milutina, a odežda u kojoj su mošti bile, krenula je put Kosova i Metohije i manastira Gračanice, poslednjeg koji je Milutin sagradio.
       Po obavljenoj liturgiji i presvlačenju mošti, uz blagoslov Patrijarha BPC, Neofita
po prvi put u 552 godine (koliko su Milutinove mošti u Sofiji), organizovana je litija a mošti Sv. kralja nošene su centralnim ulicama Sofije. 

    Za sve goste iz R. Srbije i Republike Srpske, kao i za prijatelje iz BPC i bugarskih institucija, priređen je prijem u Ambasadi Srbije u Sofiji.