Printer Friendly Version Обележавање 700 година од упокојења Св. краља Милутина – Одржана литургија у цркви Св. Недеља поводом традиционалног годишњег свечаног чина пресвлачења моштију Св. краља Милутина @ 30 October 2021 01:30 PM

       29. октобра 2021. године, у оквиру манифестације обележавања 700 година од упокојења Св. Краља Стефана Милутина, у цркви Св. Недеље у Софији, одржана је архијерејска Света литургија и свечани чин пресвлачења моштију Светог краља.

      Литургију је водио Епископ белоградчишки Поликарп, a осим бројног бугарског свештенства, учестововали су отац Мардарије, игуман манастира Поганово, и други свештеници СПЦ. Такође, овом изузетно важном догађају за српску историју, државу и културу присуствоао је саветник председника Р. Србије за културу, Дејан Савић, представници канцеларије за веру Р. Србије, као и представници из Р. Српске, и представник ДКП БиХ у Р. Бугарској, испред Амбасаде Р. Србије у Софији присуствовао је амб. Ж. Јовић, и службеници. Литургији је присуствовала и заменица министра за Туризам Бугарске, М. Белколева и други представници државних институција Р.Бугарске. Обзиром да су на снази противепидемиолошке мере којим се забрањује улазак у Р. Бугарску као и организација манифестација са ограниченим бројем посетилаца у затвореном простору, церемонији је присуствовало знатно мање грађана.
        Након литургије, традиционално, као и сваке године, пресвучене су мошти Св. краља Милутина, а одежда у којој су мошти биле, кренула је пут Косова и Метохије и манастира Грачанице, последњег који је Милутин саградио.
        По обављеној литургији и пресвлачењу мошти, уз благослов Патријарха БПЦ, Неофита по први пут у 552 године (колико су Милутинове мошти у Софији), организована је литија а мошти Св. краља ношене су централним улицама Софије. 


       За све госте из Р. Србије и Републике Српске, као и за пријатеље из БПЦ и бугарских институција, приређен је пријем у Амбасади Србије у Софији.