Printer Friendly Version Ambasador R. Srbije u Sofiji prisustvovao prezentaciji kompanije „XSUN“ @ 22 October 2021 12:32 PM

Dana 21.10.2021. godine Ambasador Željko Jović prisustvovao je prezentaciji, organizovanoj do strane francuske kompanije „XSUN“, koja se bavi proizvodnjom dronova. Tom prilikom predstavljene su detaljne karakteristike drona, koji nosi ime kompanije „XSUN“, te je na poligonu aerodroma „Lesnovo“, izvršen i pokazni let istog. Navedeni dron predstavlja najbolji proizvod kompanije, koji je izrađen najmodernijim i najkvalitetnijim materijalima, koji se koriste na letelicama za svemirski program. Takođe, koristeći sunčevu energiju, dron je pokazao izuzetno veliku autonomnost u letu, kao i mogućnost pokrivanja 80 km vazdušnog prostora.
Ambasador Jović je ovom prilikom razgovarao sa Bendžaminom Davidom, osnivačem i direktorom kompanije, dr. Valdermanom Krebsom, razvojnim direktorom, bivšim ekspertom u nemačkom vazdušno-kosmičkom centru (DLR) i sa Valerijem Dimitrovim, koordinatorom asocijacije "CREAM Europe", licenciranim za zastupanje „XSUN“ kompanije u R. Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji, te su razmatrane mogućnosti eventualne saradnje sa R. Srbijom.