Printer Friendly Version 23. мај 2021. Године Председници Вучић и Радев у Димитровграду: Пријатељске везе Србије и Бугарске @ 24 May 2021 08:00 AM

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Бугарске Руменом Радевим у Димитровграду. Двојица председника су, након састанка са представницима бугарске националне мањине, присуствовали церемонији откривања споменика Св. Ћирилу и Методију и обишли реконструисану зграду Гимназије Св. Kирило и Методије.

Председник Вучић је у свом обраћању, након састанка, рекао да су односи Србије и Бугарске заиста добри, да две земље гаје пријатељске везе и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе. Он је пренео да је са својим гостом разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, запошљавању и инвестицијама.

Председник Вучић је истакао да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске.

„Гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају, као и да решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале“, поручио је председник Вучић и навео да је трговинска размена две земље добра, али да може и мора да буде и већа. Он је подсетио да постоје многи заједнички пројекти, који су веома важни за обе државе. 

„Изградили смо ауто-пут до границе, а Бугарска гради према Софији брзу саобраћајницу, односно ауто-пут. Вршимо потпуну реконструкцију пруге, а почетком идуће године кренуће радови на деоници Ниш–Димитровград, у вредности од 270 милиона евра. Када будемо реконструисали ту пругу, а имамо договор са ЕУ о брзој прузи до Ниша, приближићемо додатно две земље и наша два главна града“, објаснио је председник Вучић и додао да је и пројекат интерконектора, у вредности од 89 милиона евра, важна инвестиција за Србију јер ће, уз Балкански ток, омогућити даљу диверзификацију енергетских извора.


Председник Вучић захвалио је Бугарској на подршци Србији на европском путу и рекао да братском бугарском народу жели све најбоље.

„Не видимо никакве проблеме између наше две земље. Све најбоље желим бугарском народу, ма где да живи. Ми смо пријатељи и браћа“, поручио је председник Вучић.


Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл