Printer Friendly Version 13.05.2021. Otvaranje konzulata R. Srbije u Plovdivu @ 13 May 2021 04:36 PM

Danas je u Plovdivu, u prisustvu zvaničnika iz više bugarskih institucija, predstavnika opština i desetine ambasadora i generalnih konzula akreditovanih u Bugarskoj, svečano otvoren Konzulat R. Srbije, kojim će rukovoditi počasni konzul, gospođa Anastasija Solakova.
Konzulat su zvanično otvorili ambasador Željko Jović i gradonačelnik Plovdiva, Zdravko Dimitrov. U svom obraćanju, ambasador Jović je istakao veliko zadovoljstvo zbog ovog čina, jer se radi o prvom konzulatu Srbije, kojim će rukovoditi počasni konzul, a koji je otvoren na teritoriji Bugarske. Ambasador Jović je napomenuo da se početak rada konzulata dešava u trenutku kada Srbija i Bugarska beleže najrazvijenije bilateralne odnose u zajedničkoj modernoj istoriji. Takođe, rekao je i da je upravo ovo dokaz čvrstog opredeljenja dve države, da nastave u istom pravcu, da još vise prodube svoje veze, pospeše saradnju i zajedničkim naporima doprinesu stvaranju stabilnog, bezbednog i ekonomski prosperitetnog regiona. Ambasador Jović je ocenio da će upravo rad i posvećeni angažman počasnog konzula doprineti razvoju i jačanju saradnje pre svega u oblasti kulture i ekonomije.
Pored navedenog, ambasador je prisutnima preneo očekivanje da će prostorije konzulata biti 24 časa dostupne svima, ne samo prijateljima iz sveta politike i biznisa, nego i običnim ljudima, koji bi zapravo trebalo da budu naša najveća briga.
Nakon svečanog otvaranja, priređen je prigodan kulturno umetnički program, u kojem je jedno od dominantnijih mesta imala i srpska pesma Tamo daleko, u izvođenju plovdivskog folklornog ansambla Trakija.