Printer Friendly Version 13.05.2021. Отварање конзулата Р. Србије у Пловдиву @ 13 May 2021 04:35 PM

Данас је у Пловдиву, у присуству званичника из више бугарских институција, представника општина и десетине амбасадора и генералних конзула акредитованих у Бугарској, свечано отворен Конзулат Р. Србије, којим ће руководити почасни конзул, госпођа Анастасија Солакова.
Конзулат су званично отворили амбасадор Жељко Јовић и градоначелник Пловдива, Здравко Димитров. У свом обраћању, амбасадор Јовић је истакао велико задовољство због овог чина, јер се ради о првом конзулату Србије, којим ће руководити почасни конзул, а који је отворен на територији Бугарске. Амбасадор Јовић је напоменуо да се почетак рада конзулата дешава у тренутку када Србија и Бугарска бележе најразвијеније билатералне односе у заједничкој модерној историји. Такође, рекао је и да је управо ово доказ чврстог опредељења две државе, да наставе у истом правцу, да још висе продубе своје везе, поспеше сарадњу и заједничким напорима допринесу стварању стабилног, безбедног и економски просперитетног региона. Амбасадор Јовић је оценио да ће управо рад и посвећени ангажман почасног конзула допринети развоју и јачању сарадње пре свега у области културе и економије.
Поред наведеног, амбасадор је присутнима пренео очекивање да ће просторије конзулата бити 24 часа доступне свима, не само пријатељима из света политике и бизниса, него и обичним људима, који би заправо требало да буду наша највећа брига.
Након свечаног отварања, приређен је пригодан културно уметнички програм, у којем је једно од доминантнијих места имала и српска песма Тамо далеко, у извођењу пловдивског фолклорног ансамбла Тракија.